Estar-se a casa tant de temps comporta canviar els hàbits de vida i ens pot costar acceptar la nova situació, per aquest motiu el Departament de Psicologia de l’escola us proposem un seguit d’estratègies per a un confinament saludable.
Cal que els infants mantinguin un horari i una rutina diària, per això us animem a fer el vostre propi horari. Cal consensuar amb els membres de la família certes normes i intentar comprendre les necessitats de la resta, respectant els espais i els temps de cadascú.
Recordeu que és important limitar el temps davant de les pantalles. Els jocs actius són una bona proposta alternativa, així com el joc educatiu com peces de construcció, puzles o manualitats.
Poden aficionar-se a la lectura a través de còmics o novel·les infantils.
Els adults hem de mantenir una actitud positiva, activar-nos i trencar amb els hàbits sedentaris. Les tasques domèstiques són una bona manera de fer despesa energètica, així com endreçar calaixos, papers i espais que necessiten ordre.
Podem ballar, fer meditació, ioga o classes d’esport. A les xarxes socials i en diferents webs trobem recursos per poder fer exercici des de casa sense la necessitat de tenir material esportiu.
Cal mantenir els contactes i gràcies a les noves tecnologies podem compartir informació sobre com estem i com estem vivint la situació.
És important no descuidar aspectes de salut i higiene personal, cal tenir una dieta equilibrada i intentar prendre el sol encara que sigui des de la finestra almenys vint minuts al dia.
Cal evitar la sobrecàrrega informativa, hem de cenyir-nos a la informació de fonts oficials i intentar prendre’ns les coses de la forma més constructiva possible.
I per últim, i no per això menys important, mentre el dia transcorre i estem realitzant activitats és important no descuidar els aspectes emocionals. Cal demostrar la nostra estima, parlar amb tranquil·litat i que no hi faltin els somriures, és a dir, hem d’actuar des de la calma i la paciència.
Cal explicar als més petits la situació des del realisme però sense dramatismes per tal d’evitar el neguit.
Són moments difícils per a tothom i és important valorar la part positiva de la situació. Hem de pensar que això passarà, ens enfortirà i ens ajudarà a ser millor persones el dia de demà.
Us animem a pensar en el que teniu i no en el que us falta!
Molt atentament,
Departament de Psicologia